אקטיביזם בהוראת תלמידים מאתגרים

מרכז ראשונים- אולם חצבלת

רוחמה ויונטה, אורלי גוטליב, ריקי טל, גלית שאול, בת שבע תומר ומיכל קולא- אגף א' לחינוך ילדים ונוער בסיכון.

• תקציר: תלמידים רבים נוטים להימנע מפעילות מתמטית בשל תחושת תסכול וכישלון. מורים המלמדים מתמטיקה בקרב אוכלוסיות של תלמידים הלומדים בכיתות אלו, נתקלים פעמים רבות בתחושות כאלה אצל תלמידיהם. לאור זאת, מסתבר שכדי להוביל, תלמידים בעלי מאפיינים כאלה, ללמידה משמעותית במתמטיקה, המורים צריכים להצטייד בכישורים ייחודיים הנדרשים בשילוב ידע מתמטי וידע פדגוגי בכלל ובמתמטיקה בפרט.

במצגת יוצגו אסטרטגיות שונות שיכולות לסייע למורים בהוראת נושאים שונים במתמטיקה.

א. ריקי טל- מדריכה למתמטיקה באגף א לחינוך ילדים ונוער בסיכון אחד הנושאים המרכזיים שנדרשים במתמטיקה בשאלון 803 הוא חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי. לאור קשיים של תלמידים בשני נושאים השייכים לפרק זה: פתרון בעיות מינימום ומקסימום (בעיות קיצון) וחישוב שטחים בעזרת אינטגרל, פותחו כלים שמקלים על התלמידים. בכנס יוצגו דוגמאות לשימוש בכלים אלו.

ב. גלית שאול- רכזת ומורה למתמטיקה, תיכון עתיד מוצקין בתיכון עתיד מוצקין, נעשה שימוש במתמטיקה מוחשית כחלק מתהליך הערכה חלופית והכנה לקראת הבחינה העיונית. המתמטיקה המוחשית מוצגת באמצעות משימות חקר במטרה לפתח קוגניציה, מטה קוגניציה וכשירות בניהול משאבים. מטרות אלו יפתחו את האיכויות האישיות של התלמידים ואת המוביליות שלהם כאנשים בוגרים בחברה מעבר להתעניינות ועשייה משמעותית במתמטיקה. בכנס יוצגו כלים לעידוד חשיבה מתמטית ולמידה.

ג. בת שבע תומר- רכזת ומורה למתמטיקה ומיכל קולא - מורה למתמטיקה, מרכז טכנולוגי (מח"ט) רמלה במח"ט רמלה המורים מפתחים אקטיביות בחשיבה יצירתית לבניית 'הפתעות' קוגניטיביות ו'הפתעות' באמצעי ההוראה, המשולבים בכל חלקי השיעור. האקטיביות בהכנה חיונית ואף הכרחית במיוחד בשיעורי חזרה ובשיעורים העוסקים בטכניקה אלגברית. הכנה אקטיבית של מורים לפני השיעור תורמת לאקטיביות ברוכה של התלמידים במהלכו ולהסבת תפקיד המורה כמנהל השיעור. בכנס יוצגו מבנה של שיעורים ובתוכם שתילת 'הפתעות' קוגניטיביות ברות השגה ושילוב 'הפתעות' באמצעי הלימוד.

• מצגת